Siden er under opdatering.

Dette er Svømmeklubben Nord sportsdykker klubs historie, fortalt af et
tidligere medlem som han har oplevet den. 

 

ForordErhvervs tung dykker

Jeg (Tommy H Christensen) kom til NORD sportsdykker klub som 12 årig snorkel dykker i 1972. Det var en tid hvor Jacques Cousteau ”En verdensomsejling under havet”blev vist i TV, så motivationen var stor. Jeg er uddannet CMAS ***, SDI Advanced NITROX og Erhvervs tungdykker. Jeg har fungeret som instruktør i en række år i NORD DYK.

Beskrivelse af Svømmeklubben NORD Sportsdykkerafdeling (NORD DYK) historie er baseret på, hvad jeg kan huske og oplysninger, som andre ”gamle” NORD DYK medlemmer kan huske. Derfor er der mulig, at oplysningerne ikke er historisk korrekte, og andre kan huske dem anderledes! Der er helt sikkert en masser andre gode dykkerhistorier, som ikke er med her.

Klubben

Svømmeklubben NORD blev stiftet 3. august 1922. NORD blev stiftet for at fremme svømmesporten i Nørresundby området. NORD har derfor forskellige afdelinger med vandsport. Dykkerafdelingen blev stiftet 22/11 1969 lidt ved en tilfældighed. (se bilag)

NORD har klubhus på Skolevej 2 i Nørresundby. Her har NORD DYK haft et eget lokale. Det startede med et lille rum på østsiden af huset (det rum som er kopi og depot rum i dag). Rummet blev anvendt til kompressor og materiale rum.

På et tidspunkt tildelte Aalborg kommune nogle økonomiske midler mm, så der kunne bygges en tilbygning til Klubhuset, hvor dykkerafdelingen fik nyt kompressorrum. Der blev bygget sluse til påfyldningens stedet, som giver ekstra sikring når dykkerflaskerne skulle fyldes med luft. Desuden var der plads til uddannelse dykkermateriel og værktøj mm.

Klubhuset blev anvendt til møder, undervisning af nye dykkere, foredrag, samt diverse fester mm.

Kort efter kompressorrummet blev bygget fik vi opført et bådskur på østsiden af klubhuset. Her kunne først Kystjollen og senere KVIK 1 og 2 opbevares, så de var klar til brug. 

De forskellige afdelinger i Svømmeklubben NORD har primært egne aktiviteter og træning. Dog har der været afholdt klubmesterskab, hvor finnesvømning også var på programmet. Dykkerne kunne konkurrerer med Konkurrencesvømmerne med finne. K-svømmer vandt knebent! Der har også været afholdt fælles aktiviteter, hvor NORD DYK har lavet prøvedyk og RIB-, kuttersejlads, for NORD medlemmer fra de andre afdelinger.

NORD DYK deltog i Dansk Sportsdykker Forbund (DSF) finnesvømnings konkurrencer, og klarede det OK indtil at finnesvømning blev til en sportsgren for sig selv, så kunne vi almindelige dykker ikke følge med længere. Bo Jacobsen, mangedobbelte verdensmester i finneog apparatsvømning (konkurrencesvømmer Mette Jacobsen bror) trænede i en periode i NORD DYK.

NORD DYK har været tilmeldt Aalborg kommune aktiverings projekt for tilflyttere (primært studerende, som studerede på AUC). NORD DYK deltog primært for at udbrede dykkersporten og for at få nye medlemmer i NORD DYK.

NORD DYK har også støttet med sikkerhedsbåde og sikkerhedsdykker ved Limfjords krydseren.

I Aalborg havn er der blevet arrangeret oprydning af havnen, sammen med de andre dykkerklubber. NORD DYK har deltaget et antal gange.

NORD DYK har altid været den ”grimmel ælling” i Svømmeklubben NORD. Indtægter fra kontingent i hele Svømmeklubben blev fordelt efter en fordelingsnøgle, hvor NORD DYK også fik deres del. Igennem tiden og skiftende bestyrelser har der været et samarbejde i større og mindre grad. Dog skal det nævnes, at bestyrelsen igennem de seneste mange år har lavet et rigtigt godt arbejde, hvor der var plads til alle i hele svømmeklubben NORD.

NORD DYK 25 år’s jubilæum blev fejret 4 august 1994 med åbenhus, demo af dykkerudstyr og en behørig fest. Der var også et bassin, hvor man kunne ”skyde” en dykker ned af en pind med en bold. Som dagen gik, så blev det sjovere og sjovere. Da der var åbenhus, så kom der mange gamle og nye dykkerkammerater forbi i løbet af dagen. Der kom også en ”gæst” som ingen kendte. Han deltog vist kun fordi der var gratis øl mm, så han endte i bassinet. Vi så ham ikke mere den aften eller senere.

NORD DYK har gennem tiderne haft en medlemstal på 50 – 75 medlemmer. Medlemstallet har svinget; men klubben har kunne holde medlemstallet i en årrække ved selv at uddanne nye dykkere.

Tiderne ændrer sig, og at holde på medlemmer i en klub er blevet vanskelig. Dette havde også indflydelse på NORD DYK. De samme udfordringer havde Nørresundby sportsdykkerklub og Aalborg sportsdykkerklub. Derfor trådte NORD DYK ud af Svømmeklubben NORD i december 2019 og blev lagt sammen med to andre Aalborg / Nørresundby klubber, og en ny klub så dagens lys, Aalborg-Nørresundby Sportsdykkerklub.

Træning

NORD DYK har trænet tirsdag aften. NORD DYK har altid haft fælles træning. Træningen har bestået af en kombination af konditions træning med ABC udstyr og træning med dykkerflasker. Som yderligere kondition og vandtilvænning har UV-rugby altid været en del af træningen.

Træningen foregik i Skansebadet frem til moderniseringen af Skansebadet.

Boblen, som blev brugt til at overdække svømmebassinet, havde i årenes løb fået en del skader, og da en kraftig januarstorm i 1975 blæste boblen helt i stykker, besluttede man, at overdække bassinet permanent. Friluftsbadet var dengang underlagt Stadsgartnerens kontor, og det var nok også derfor man valgte at overdække bassinet med et “drivhus”. Det nye glashus blev indviet den 1. juni 1977., og kostede 3.5 mio. kr. 1. september 1993 lukkede man badet og rev det gamle glashus ned.

Ombygningen af Skansebadet og flytningen af træningen var årsag til at NORD DYK mistede en del medlemmer. Efter ombygningen voksede NORD DYK igen; men Skansebadet var også ændret. Med en ny ledelse, så skulle der nytænkes. Der skulle penge i kassen! Derfor blev der oprettet en del moderne svømmehold og saunagus. Det betød at der ikke længere var plads til en lille Dykkerafdeling, som lagde beslag på svømmebassinet. Træningen blev permanent flyttet til Gl. Lindholm skoles svømmehal.

UV-rugby har været en stor del af NORD DYK, og supplerede den normale træning. NORD DYK har deltaget i adskillige UV-rugby turneringer, hvor vi har klaret os godt. Senere er der oprettet et fælles Aalborg UV-rugby hold, som har fælles træning i Vadum svømmehal. Jeg blev selv uddannet, som UV-rugby dommer på Ollerup gymnastikhøjskole, for mange år siden og fungerede som dommer i en række år.

Snorkeldykkerafdelingen. Da jeg startede i NORD DYK var der en snorkeldykkerafdeling, som fungerede godt i mange år. På et tidspunkt var der ikke nok unge, så afdelingen blev nedlagt. Senere opstod behovet igen for en snorkeldykkerafdelingen. NORD DYK fandt nogle instruktører og hurtigt blev der lavet et snorkeldykkerhold. Der er lagt et stort stykke arbejde af alle instruktørerne i en meget aktiv og sund snorkeldykkerafdeling i de sidste mange år. For at motivere snorkeldykkerne er der lavet en lang række aktiviteter bl.a. Flaske dyk, UV jagt, snorkeldykker ture til forskellige destinationer og dykkervideo maraton. Juleafslutning er blevet en tradition, hvor juletræet bliver pyntet under vandet efterfulgt af æbleskiver og gløgg/sodavand i klubhuset.

Uddannelse

NORD DYK startede med at følge Dansk sportsdykker forbund med uddannelse til Nordisk sportsdykkerbevis. Senere overgik DSF og NORD DYK til CMAS uddannelses linjen. Der er uddannet i CMAS snorkeldykkerbevis og dykkerbevis CMAS *, **, ***. CMASuddannelsen er ret omfattende og grundig uddannelse. Typisk så startede uddannelsen i oktober og blev afsluttet maj året efter. CMAS uddannelsen gjorde at NORD DYK tabte medlemmer, fordi CMAS uddannelsen var for lang og stiller store krav til ABC træning. NORD DYK ledte efter et alternativ, hvor der stadig kunne uddannes gode og sikker dykkere; men som levede op til de morderne behov. Valget blev SDI OWD uddannelsen. NORD DYK kombinerede SDI OWD uddannelsen og nogle ekstra tiltag fra CMAS, så uddannelsen passede til resten af den måde NORD DYK dykkede på og til nordiske farvande. Oven i OWD blev der tilbudt Basic NITROX og Deep diver til de nye dykkere som fortsatte med at dykke i klubben, hvilket bragte medlemmerne på niveau med AOWD og CMAS **.  Omskoling til tørdragt, både/kutter, nat dyk og IS dyker løbende gjort efter behov uden ekstra udgifter for dykkeren. NORD DYK har i hele klubbens levetid selv stået for uddannelsen af nye dykkere.

Advanced NITROX, Blender og TEC kurser er gennemført efter behov i NORD DYK.

Til NORD DYK dykkerkutter er der blev uddannet en lang række skippere. NORD DYK har altid haft en krav om, at på flerdages ture skal der være minimum to skippere. Dette er gjort for at skipperne også kunne få dykket på forskellige hold. Yderligere er det en sikkerhed, hvis den ene skipper bliver syg, så kan den anden sejle kutterne sikkert i havn.

Materiale manden har gennemført Kompressorkurser mm.

Speedbådscertifikat blev et krav, og derfor lavede NORD DYK et samarbejde med en udbyder af speedbådscertifikat, hvor klubbens medlemmer kunne erhverve certifikatet til en god pris.

Der har været afholdt et antal førstehjælp og hjertemassage kurser i NORD DYK. Et par gange har NORD DYK efterfølgende lavet praktisk dykning, hvor de indlærte redningsdykker teknikker kunne anvendes. En enkelt gang har redningshelikopteren støttet med en øvelse, hvor hele forløbet i ”en dykker med dykkersyge” og afhentning af dykkeren med redningshelikopter.

Uddannelse er jo i noget dykkere i dag afsætter meget tid og resurser til; men sådan har det ikke altid været. NORD DYK mest erfarne dykker (på den tid) var Poul Bodum. Poul havde dykket i mange år; men først i en sen alder fik Poul dykkercertifikat. Primært fordi de i Spanien (hvor Poul havde et hus) forlangte, at se et dykkercertifikat når han skulle tanke hans dykkerflasker og med ud at dykke.

Både

NORD DYK har altid været en dykkerklub som foretrak at dykker på skibsvrag. Grønsags dyk har ikke været så populært. Derfor har NORD DYK altid haft behov for, at kunne sejle ud fra kysten til dykkerpositioner.

Kystjolle

NORD DYK startede med at have en Kystjolle (glasfiberjolle). Med Kystjollen er der lavet mange ture til vest og øst kysten. Et af de foretrukne dykkersteder med jollen var Lønstrup, hvor der er / var mange vrag ud for kysten. The Crescent, Russeren og Damperen var nogle af de populære skibsvrag med en god landkending. På den tid var der ikke noget navigationsmateriel, så dykkerstederne skulle findes ved landkending. Dvs. to til tre punkter på land, som gav en krydspejling og en ca. position. Ankeret blev herefter trukket over bunden indtil det sad fast i skibsvraget. Der kunne også trækkes paravane (et bræt som en dykker holder fast i og bliver trukket efter båden).

For at finde nye skibsvrag blev vinteren brugt på bibliotekerne, hvor gamle aviser og strandings rapporter blev studeret. Dette var jo før Internettet og diverse vragguides. Hele forår og sommer blev brugt til, at søge efter nye vrag.

De fleste vrag lå på lav dybde 0-15 m, så der blev ofte dykket indtil der ikke var mere luft på flasken. En lille historie. På dette tidspunkt dykkede NORD DYK med Makkerline. To dykkere dykkede på et mindre vrag på ca. 10 m dybde, sigten var ikke fantastisk og de blev trætte af at linen hang fast i vraget hele tiden. Den ene dykker kobledes sig ud, bandt linen fast til vraget og svømmede rundt langs vraget. Efter et stykke tid mødte han hans makker, som havde gjort det samme. De fulgtes tilbage til Makkerlinen og tog den med op efter dykket.

Marius

Marius var den første Kutter, som NORD DYK købte i 23/9 1973. For 32.000kr. Det var med støtte fra Aalborg kommune og Aalborgs borgmester Marius Andersen. Derfor blev kutteren døbt Marius.

Marius var en ”dam” kutter, hvilket betyder, at der var huller i bunden af kutteren op til en ”dam”, hvor de fangede fisk kunne opbevares og derved var helt friske når de kom i land. Dammen var naturligvis ikke hensigtsmæssigt for en dykker båd. Derfor var det første store projekt, at lime propper i alle hullerne og rengøre ”dammen”. Derefter kunne lasten indrettes til opholdsrum. Marius var på land i en længere periode inden den var klar til at komme i vandet. Dette skete under stor drama. Marius var tørret ud og var derfor meget utæt. Da kranen sænkede Marius ned i vandet kom der meget vand ind. Der blev hentet pumper og ekstra pumper fra Falck; men det var ikke nok. En af tilskuerne (en gammel fisker) kom med et råd. Vi skulle hælde savsmuld ned i vandet ved siden af kutteren. Savsmuldet blev suget ind i sprækkerne, hvor det ville suge vand. Savsmuldet ville udvide sig, og derved tætne utæthederne. Det virkede faktisk, og Marius blev tæt.

Marius havde en et cylinder Grenå motor, som skulle have luft fra en dykker flaske ved start, og tændes ved en startpatron der blev tændt som en tændstik. Det var meget vigtigt, at disse startpatroner var ”tørre”, for ellers så kunne Marius ikke starte!

Med Marius så kunne NORD DYK lave ture af længere varighed og længere væk fra kysten, hvor nye dykker steder kunne undersøges. Typisk gik dykkerturene til Hals, Øster Hurup, Frederikshavn, Hirsholmene, Strandby, Skagen, Læsø, Grenå, Anholtog Sveriges vestkyst. Et meget populært skibsvrag til nye dykkere var Messing skuden (Ingomar) sydøst for Frederikshavn. Hirsholmene blev også flittigt besøgt, hvor den årlige UV jagt konkurrence blev afholdt.

På vej på en sommertur, hvor vi sejlede ud af Limfjorden ved Hals om natten og i lidt hårdt vejr der gik Marius motoren i stå. Sejlrenden er ikke ret bred derfor skulle der hurtigt kastes anker, så vi ikke drev på grund. Motoren skulle klargøres igen til start med luftpåfyldning og der skulle findes en tør startpatron. Efter et par forsøg startede Marius og vi kunne fortsætte på dykkerturen.

I august 1984 var der dykkertur til Anholt. Deltagelsen var så stor, at vi var nød til at have en del deltagere, som skulle overnatte på campingpladsen. Det betød, at vi skulle returnere hver dag til Anholt, hvor familier ventede på de sultne og trætte dykkere.

Marius var født med et styrehus, hvor der kun var plads til to personer. Alle dykkere ved, at det bedste sted under sejllads er i styrehuset. Derfor blev der designet et større styrehus, som blev fremstillet og monteret i foråret, hvor Marius var på bedding.

Der blev også lavet en dykkerbænk, hvor flasker kunne fastgøres. Dykkeren kunne sidde på bænken og monterer dykkerudstyret.

Navigationen blev også lidt lettere, for Marius var udstyret med et navigationssystemder hed DECCA. DECCA bestod af radiomaster på land, som DECCA modtageren så modtog og lavede en krydspejling der gav en position. Positionen var i farver (rød, grøn og violet) samt en værdi. Ved solopgang og solnedgang var systemet næsten ubrugeligt. Præcisionen var ca. indenfor 100m. Når positionen var fundet blev der lagt en bøje og Marius sejlede herefter rundt om bøjen, for at finde den præcise position anvendte vi blev ekkoloddet (med papir rulle). Typisk blev der brugt 1 til 1½ time på at finde skibsvraget.

Marius 2

I 1981 blev Marius 2 købt. Marius dækkede ikke de behov som NORD DYK havde, så der skulle nyt til. Marius 2 var en motorbåd, hvor der var styrehus og kahyt plads. Marius 2 var meget mere bekvemt. Dog var den ikke super god at dykker fra. Der var et lille højt agter dæk, hvor dykkerne kunne klæde om og tage udstyr på og af. Skal vi være helt ærlig, så var de bærende kræfter i NORD DYK ikke så meget dykkere længere; men mere sejlere, og derfor havde de købt en båd som mere stillede deres behov. Dette var sikkert ikke bevist; men en konsekvens af hvor de var i livet. De forlod også NORD DYK kort efter og købte sejl både af forskellig slags.

Hvornår NORD DYK fik GPS navigation husker jeg ikke præcist. NORD DYK havde et samarbejde med firmaet SHIPMATE, som lavede GPS navigationsmateriel, hvor der blev monteret GPS materiel og sejlet en del med firmaets folk, for at kontrollere nøjagtigheden mm. Det betød at Marius 2 meget billigt havde helt nyt navigations materiel, og det hjalp NORD DYK med at finde skibsvragene.

GPS blev indført i starten af 70’serne; men var først tilgængelig for civile fartøjer senere. GPS gjorde, at nu kunne NORD DYK hurtigere finde en dykkerposition. Nøjagtigheden var dog stadig 20-50m, hvilket gjorde, at der stadig skulle søges efter positionen ved hjælp af ekkoloddet; men typisk kunne vi finde en position efter ca. 30 min.

En videreudvikling af GPS var D-GPS. D-GPS havde nogle hjælpe master på land, som rettede unøjagtigheden i GPS systemet, og nu var nøjagtigheden under 10m.

I 1993 blev unøjagtigheden på GPS systemet fjernet, så vi fik den nøjagtighed som vi kender i dag på 1-5m, hvilket gjorde det ”meget” lettere, at finde en dykkerposition!

Marius 2 var også et mandagsskib. Det var selvbygget og det viste sig der var flere konstruktions fejl. NORD DYK havde fået et nyt medlem. En Norsk skibsinspektør, som havde forstand på hvordan et skib skulle være bygget. Det viste sig at gearkassen var forkert monteret, så det gav nogle udfordringer. En vinter sad Marius 2 fast i isen. Der kom smeltevand oven på isen, og det løb ind af udstødningen. Der var ikke nogen vandlås! Da isen smeltede hang Marius 2 i fortøjningerne og et større renoveringens arbejde kunne begynde. Derfor begyndte NORD DYK at se sig om efter et andet skib og fik solgt Marius 2. Køberen kom fra Midtjylland og havde både færdighederne og resurserne til at gøre Marius 2 til en rigtig fin motorbåd efterfølgende.

Nordstjernen

NORD DYK kutterudvalg fandt en kutter i Grenå, som så godt ud og til en rimelig pris.

Nordstjernen har en 3 cylinder Grenå motor, som stadig skal startes ved hjælp af luft; men er meget letter at starte end Marius.

Første dykkertur med Nordstjernen var i april 1991.

Nordstjernen blev taget på bedding og gjort klar til den første sæson sommertur efter den første dykkertur.

Nordstjernen var større end de tidligere både, så længere ture kunne nu planlægges. Efter ombygninger over tiden, så er der soveplads til 15 dykkere og der er redningsmateriel til 20 personer på en dag tur.På et tidspunkt fik Nordstjernen en Humminbird Side scanner. En helt ny verden, hvor det at finde nye dykkerpositioner (skibsvrag) blev meget lettere. El CapitanNØ for Anholdt er en af de mere kendte positioner NORD DYK genfandt, og har dykket på et par gange.

Der er lavet meget forskelligt mad ombord på Nordstjernen, og efter en lang dykkerdag har der altid været en god appetit. En favorit ret var Kurt’s stegt flæsk på grillen.

Nordstjernen har været på rigtig mange flerdages - og sommer ture. Favorit turene til Anholt og den Svenske vest kyst har der været mange af.

Anholt ligger midt i Kattegat og der er rigtig mange skibsvrag i farvandet omkring Anholt. Derfor har den foretrukne sommertur gået til Anholt, hvis vejret har tilladt det. Hvis vejret blev for dårlig til at dykke, så er Anholt en rigtig dejlig ø, hvor dykkerne kan få lidt motion ved, at gå til Anholt by Lokal Brugsen, for at proviantere. Der har der også været adskillige besøg på Restaurant og spillested Molevitten. Der er eksempler på, at der har været danset i inderdragt eller fiskeroveralls. Et år var en meget ung Rasmus C med sin far Torben C på sommertur til Anholt.

En aften skulle der indtages en enkelt øl på Molevitten, og vi kunne jo ikke efterlade Rasmus på Nordstjernen. Derfor måtte Rasmus tages med på Molevitten. Rasmus ville meget gerne med. Da Rasmus kom i skole efter sommerferien, så spurgte skolelæren om hvad eleverne havde lavet i sommerferien. Rasmus svarede kækt ”jeg har været på værtshus med min far”. Hvad Rasmus lærer og Rasmus mor sagde til dette kommer ikke med i denne historie.

Der har yderligere været ture til Hals, Øster Hurup, Bønnerup, Grenå, Anholt, Kullen, Lysekilde, Marstrand, Mandal, Kristiansand, Hanstholm, Hirtshals, Skagen, Strandby, Læsø, Hirsholm, Frederikshavn. Der har også været planlagt en tur til vragene fra Jyllandsslaget; som blev opgivet pga. afstand, logistik og dykkersikkerhed.

På en dykkertur til Kristiansand Norge havde et par medlemmer, som kendte en Norsk politibetjent fra Mandal, arrangeret at politiet lige kom forbi Nordstjernen, for at kontrollere for smuglervare. Norsk politi ankom i en RIB og kontrollerede Skipper (Smølf), skibets papirer og smuglervare. Der var jo købt rigeligt ind til hele ugen! Smølf blev lagt i håndjern og dykkere afhørt. Det hele var naturligvis en joke og alle kunne smile af joken bagefter, selv Smølf!

KVIK 1-2

Kvik 1 er NORD DYK første RIB og supplerede kystjollen. Kystjollen og KVIK 1 af en størrelse der kan sættes i vandet fra stranden (kræver ikke en havn med et slæbested), hvilket gør at NORD DYK kunne køre tættere på dykkerstedet. Med to både var sikkerheden også større, hvis f.eks. den ene motor skulle sætte ud. KVIK 1 kunne medbringe 4 dykkere. Med GPS og Ekkolod kunne der hurtigt findes dykkerpositioner. Kystjollen havde udfordringer med at kunne følge med KVIK, så KVIK 2 blev anskaffet.

KVIK 2 har styrepult foran, hvilket gør sejladsen lidt mere behagelig. Der blev også anskaffet en Humminbird Side scanner, som igen gjorde navigationen til en dykkerposition meget lettere.

NORD DYK kystjoller, KVIK 1 og KVIK 2 er brugt til adskillige dykker ture til vest og øst kysten, Mariager fjord, Lillebælt, Langeland, Norge. Snorkel dykkerne har også anvendt bådene til sikkerhed, samt til motivations sejlads (vandski og dæk tube).

Dykker udstyr

Der er naturligvis også sket en stor udvikling i dykkerudstyret siden jeg startede i 1972.

Den almindelige dragt var en våddragt. Senere kom der nylon og dobbelt nylon på inder og ydersiden af våddragten, hvilket gjorde dragten lettere at tage på og af, samt gjorde den mere slidstærk.

Tørdragten var kun for professionelledykkere, men blev mere tilgængelig i slutningen af 70’erne. Siden er tørdragten kommet i mange varianter, gummi, trilaminat, neopren og komprimeret neopren. Tørdragten er et absolut krav, hvis man vil dykke hele året i Danmark. Derfor havde de fleste faste dykkere i NORD DYK tørdragt.

Standart dykkerflasken var en 10L eller 2x7L, og for de avancerede dykkere 2x10L, senere kom 12L og 15L flasken. I dag er der en del varianter i størrelse, udformning, antal og stål/aluminiumdykkerflasker. Trykflaskerne har altid skulle trykprøves, og en lille historie fra 70’erne. I NORD DYK var der en VVS mand, hans dykkerflaske var kommet retur fra trykprøvning og var kasseret. På det tidspunkt blev der boret hul i flasken, hvis den var kasseret!  Det ville VVS manden ikke finde sig i, så han skar gevind i hullet og satte en prop i hullet. Så kunne han jo bare tanke flasken til et mindre tryk, men stadig dykke med den! Det var en anden tid og det ville ikke ske i dag!

Alle dykkerflasker havde en reserveventil. Dvs. flaskeventilen lukkede når der var 50bar tilbage, dykkeren kunne trække i en reserve stang og derved anvende de sidste 50bar til opstigning. Reserveventilen var en ekstra sikkerhed, hvis dykkeren ikke aflæste sit manometer var der 50bar til, at foretage en sikker opstigning. PADI organisationen kunne ikke lide reserveventilen (kræver uddannelse), så reserveventilen blev ”talt” ned og anvendes ikke i dag.

Afbalancering foregik alene ved blybæltet. Der var ikke nogen vest eller dragt til afbalancering. Derfor var dykkeren afvejet sammen med sit udstyr. En NORD dykker dykkede normalt med 2x7L; men lånte et 2x10L sæt til et dyk ved korallerne syd for Hirsholmene. 2x10L er noget tungere end 2x7L, hvilket gjorde at han kom ret hurtigt ned til de 8m dybde. Dykkeren kom noget forpustet op til overfladen og ville godt af med noget bly!

Dykningerne var normalt ikke dybere end 30m, så der skulle bare gives lidt gas med finnerne for at komme væk fra bunden. En historie fra en anden dykkerklub i Aalborg er, at de medbragte en pose, som de kunnetage ud og blæse op for at give opdrift når de skulle op. Det har jeg aldrig set i NORD DYK; men…

Dykkervest. De første dykkerveste var bare en redningsvest med en kulsyre patron, senere kom der veste som kunne tilkobles lungeautomaten med en feeder slange; men stadig med kulsyre patroner. En anden løsning var en halsvest med en 0,4l flaske, som dykkeren selv kunne fylde fra dykkerflasken med luft. Dette var de første tiltag til afbalancering og specielt positiv opdrift i overfalden. Senere kom BC, BCD, og vingeveste i forskellig udformninger, som er standart i dag.

Dykkere havde ikke så mange penge, som Dykkere har i dag. Dykkerlygte og kamera var noget der var meget dyrt. Derfor eksperimenterede dykkerne selv med, at lave lygter, kamera, bøjer, harpuner og UV scootere. I dag er en dykkerlygter og kamera til flere tusinde kroner en helt almindelig del af dykkerudstyret!

DSF og NORD DYK anvendte dykkertabel. Den første dykkertabel jeg anvendte var DSF 69,02, som var lavet på baggrund af US NAVY tabellen. Det har senere vist sig, at US NAVY tabellen havde nogle fejl, som var ført over i 69,02.  Norske Standard dykkertabel blev udgivet i 1983 og blev indført i DSF. Norsk Standard tabel er lavet på baggrund af et stort antal dykninger på olie platformene i Nordsøen. Ud over korrektioner af US NAVY, hvor der var fejl i tabellen, så er den største forskel opstigningshastigheden og deep stop. Ved tidligere dykkertabeller var opstigningshastigheden 18/m min. Med den Norske og alle dykker computere efterfølgende er opstigningshastigheden 10/m min. Norsk Standard dykkertabel blev senere udgivet som DSF Standard tabel. I dag anendes tabellerne kun til planlægning af dykning. Alle dykkere anvender i dag dykkecomputer, som har gjort dykning mere effektiv og sikker.

Teknisk dykning

Teknisk dykning kom også til NORD DYK, og en lille gruppe dykkere, som havde økonomien og alderen til at starte denne form for ekstrem dykning. En ny verden åbnede sig med rebreather og andet avanceret udstyr. TEC dykkerne lavede ture for sig selv; men dykkede også sammen med resten af klubben.

En speciel dykkerekspedition blev gennemført i 24-28 maj 2000. Fire TEC dykker fra NORD DYK (Peter L, Jan H, Thomas T og Kim R) skulle til Færørene, for at finde vraget af det engelsk skib Sauternes (Juleskibet). Sauternes kom med juleforsyninger til Færørene, men forliste 7 december 1941. Ud over juleforsyninger, så skulle Sauternes også have et pengeskab med 260.000 specielle danske mønter, som var ”slået” til brug på Færørene. Grunden til Sauternes sank var de ekstreme vejr og strømforhold der er på Færørene. Dette ramte også denne dykkerekspedition, da vejret drillede. Derfor blev der kun gennemført et begrænset antal dykninger; men under ekstreme forhold til 108m dybde. Det lykkedes ikke at finde pengeskabet; men de fire dykker fik bjerget Sauternes skibsklokke, maskintelegraf, ko-øje mm. Alt er afleveret til den lokale dykkerklub i Thorshavn (TórshavnarFroskmannafelag), hvor Klokken mm kan ses, hvis i kommer forbi Færørene. 

Andre aktiviteter

NOR DYK har deltaget i og gennemført forskellige aktiviteter igennem årene. Da jeg ikke har direkte dato på alle aktiviteter, så er det ca. årstal jeg skriver om disse aktiviteter.

1974 arrangerede DSF dykkersommerlejer ved Bønnerup strand. NORD DYK deltog med Marius og en del dykker overnattede på campingpladsen med familie. Som snorkeldykker var det primært UV jagt fra stranden. De voksne dykkere dykkede på vrag ud for Djursland.

NORD DYK deltog i DSF kreds 1 tur til Poseidon fabrikken og Sjöfartsmuseeti Gøteborg. (1980?) Poseidon viste deres fabrik frem, så vi kunne se hvordan en dragt bliver fremstillet mm.

I 80’erne var UV orientering/navigation en sport som var i udvikling. Undervands Orientering er en sport hvor to dykkere, dykker i lav dybde og skal finde poster(en bøjer som både er over og under vandoverfladen). Hjælpemiddel er kompas til retning og en afstands log til afstand imellem posterne. NORD DYK opstillede en UV orienterings bane til en afdeling af EURO CUB i Nordens Kridtgrav. Jeg kan ikke mindes, at NORD DYK deltog i afviklingen af eller i selve CUB’en.

NORD DYK deltog i DSF kreds 1 tur til Strandingsmuseum St. George og Gert Normann 1992. Strandingsmuset var lige åbnet Gert N lavede en guidet tur, som var meget interessant. Efterfølgende gik turen til Holstebro, hvor Gert N’s firma ligger. Her blev der fortalt yderligere dykkerhistorier og det blev også til en tur i tryktanken.

I 1990’erne blev der arrangeret en dykkertur til Spanien. Et tidligere NORD DYK medlem havde en bolig i Spanien og der blev lejet en bus som blev fyldt med dykkere og turen gik mod syd.

13 april 1994 var NORD DYK på besøg ved Trykkammeret ved Flådestation Frederikshavn. På dette tidspunkt var der et aktivt trykkammer i Frederikshavn, som senere er sparet væk. I dag er der kun trykkammerberedskab ved Rigshospitalet og delvist på Holmen. Søværnets Minører dykkere fremviste trykkammeret, fortalte dykker historier og gav gode råd angående dykning. Der var også mulighed for at prøve en tur i trykkammeret.

NORD DYK var primært en vragdykkerklub; men der er altid blevet dyrket UV-jagt når der var mulighed. I de senere år er der også blevet filmet og taget foto i et vist omfang. Der er lavet to video film om NORD DYK. 1979 lavede Erik Sørnsen, Peter Simonsen og Finn Jensen en film omkring NORD DYK. Den er optaget med smalfilm / video 8, så video kvaliteten lever ikke helt op til dagens standart. 2002 lavede Kim Rytter og Tommy H Christensen en ny NORD DYK video, som skulle bruges til udstillinger og rekruttering af nye dykkere.

NORD DYK har deltaget i adskillige SKAWTRÆF. SKAWTRÆF er et godt dykkertræf, hvor man kan dykke ud for Skagen, og møde andre dykker om aftenen er der social sammenkomst. Susi og Leo var også aktive på Skansen, så der var gang i Skagen. NORD DYK deltog med Nordstjernen; men efter et par år var lysten til at deltage ikke så stor. Grunden til dette var, at NORD DYK medlemmer skulle betjene og stå for dykkerledelsen på Nordstjernen. Dette betød, at de næsten ikke selv kunne dykke. Samtidig så fik Nordstjernen ”kun” tildelt standarddykkerpositioner, som NORD DYK havde dykket på adskillig gange, hvorfor skulle man døje med”københavner” dykkere og ikke bare selv lave en dykkertur til positioner efter eget valg, hvor NORD DYK medlemmer kunne får nogle gode dyk.

Maj 1990 blev der lavet en familie dykkertur til Fur. Der blev lejet hytter og Kystjollen var med som dykkerbåd. Ud over kystdykning, så blev det også til forskellige ture rundt på Fur.

Maj 1998 havde Finn Jensen og CHR og Tommy 25års dykker jubilæum blev fejret ved at dykkede på tværs af fjorden. Så fik vi jo også dykket den dag!

Hirsholmene dykkertur. Nordstjernen lagde ud fra Frederikshavn. FALCK dykker og NORD DYK lavede en fælles dykkertur til Hirsholmene. Det blev til dykning på Hulekorallerne syd for Hirsholmene og til rundvisning på Hirtsholmene. Jan Hammer fra Bangsbo museum fortalte meget gribende omkring Hirsholms historie.

IS dyk har også været en tradition, som er blevet gennemført når der en sjælden gang har været IS vinter. Kridtgraven har været det foretrukne sted til IS DYK; men der har også været IS DYK i fjorden. Naturligvis under skærpet sikkerhed. Til et Juledyk, hvor der var Is på Kridtgraven sluttede Jan H af med en dukkert kun iført badebukser, det var koldt; men der skulle tages et billede, som skulle sendes til nogle kollegaer…

Fastelavn har også været en fast tradition, for NORD DYK, Aalborg Sportsdykker klub (Lappen) og delvist Nørresundby dykkerklub. Der blev lagt en ”bom” imellem Nordstjernen og Lappedykkeren. Medlemmer klædte sig ud og skal slå hinanden ned af bommen. Nogle år har det været nødvendigt, at lave hul i isen. Efter der er fundet en vinder var der sauna og en afsluttende fastelavnsmiddag.

I 2017 lavede NORD DYK en tur til Sea War Museum Jutland i Thyborøn. NORD DYK havde bestilt en guidet tur, og det var meget interessant, at høre om alle fundene, oprettelsen af museet og udstillingen på museet. Helt sikkert et besøg værd for en dykker.

Først i december er der altid afholdt julefrokost. Det har primært været i NORD klubhus; men er også i en årrække blevet afholdt i MP stuen på Aalborg kasserne. Pakkespil var et fast indslag og der blev ikke snydt med gaverne!

Juledyk. For at kunne holde spændingen ud til juleaften, så er det i de senere år blevet en tradition, at mødes d. 24/12, hvor der dykkes med nissehue. Efter dykket er der æbleskiver og gløgg, og dykkerne kan ønske hinanden Glædelig jul.

Nytårs dyk. D. 30/12 startes Nordstjernen op, så den også bliver luftet, hvis der ikke er is i havnen. Der sejles en tur, hvor dykkernes familier kan deltage. Årets sidste dyk gennemføres. Efterfølgende er der røde pølser mm i bådskuret.

Igennem åren er der fundet en del vrag gods. På vestkysten er der fundet en stor skibsskrue, som blev bjerget. På østkysten er der fundet et Skibsrat, som er blevet restaureret. Ved Hals er der fundet en Maskintelegraf. Alle delene er opstillet i og uden for klubhuset.

Det var lidt af Svømmeklubben NORD sportsdykkerafdeling’s historie. Igennem de 50 år er der lavet rigtig mange dyk. Der har været mange snorkeldykkere og voksendykkere, som har været medlem af NORD DYK igennem tiden, og der har været et godt socialt netværk.

NORD DYK nåede desværre ikke af afholde 50 års jubilæum da sammenlægningen blev gennemført stort set på dagen for jubilæet. Det er helt sikkert mange flere historier, som ikke er nævnt her. De kommer til næste julefrokost eller i et andet afsnit!

Af Tommy H Christensen

Nørresundby

17 januar 2021

 

 

 

 

 

 

NORDs dykkerskib