6 dykkere fra Aalborg-Nørresundby Sportsdykkerklub var i pinsen en tur i Tregde, Norge på klubtur.

Turen startede fredag eftermiddag, og efter en traditionstro tur til grillen i Hirtshals gik færgen mod Kristianssand hvor vi var fremme ved midnat. Vi må efterhånden have været på en del Norges ture, da personalet på grillen i Hirtshals kunne genkende nogle af os.

Overnatningen skulle denne gang foregå i en hytte ved Tregde Ferie, hvor vi var fremme klokken 01:10. En fin hytte med god plads, og der var endda mulighed for eneværelse til turens største snorker. At dette bestod af et kosteskab, hvor madrassen kun lige kunne være er en mindre detalje.

Lørdag – dag 1:

Da vi først var i seng omkring kl. 02:30 havde vi en sen start lørdag, men hvilken et vejr vi stod op til. Ca. 20 grader fra en skyfri himmel og stort set inden vind. Vi lagde fra kaj omkring middag, og sejlede ud til første destination som ligger udenskærs. Vi havde ikke en 100% præcis position, og det lykkede os aldrig at skyde vraget med scanneren, men vi tog chancen og sendte et hold dykkere i vandet. Efter en 25 minutter de op igen. Desværre ikke noget var, men et ”ok” naturdyk var meldingen. Resten af holdet var dog sulten efter rusten jern, så vi besluttede at sejle over til position 2 med det samme, som var vraget Ammermar (https://www.vragguiden.dk/wreck.asp?wreckid=4448).

Perfekt vejr til dykning

3 destination på dag 1 var De Christian (https://www.vragguiden.dk/wreck.asp?wreckid=4426 ). Skibet forliste i 1745 så der er ikke meget tilbage af det, men der ligger fortsat et stort anker som vi ville ned os se. På positionen er der en fin sandbund, så hvad der skulle have været en tur ned på vraget ændrede sig hurtigt til en jagt tur, da vi fandt flere store Slethvar og havtasker, og en del kammuslinger.

Video af Steffen som stikker en Slethvar: https://youtu.be/lCOXzTBwGKQ

 

Flere af os fik slet ikke set ankeret, men vi kom op med fangstnettene fulde af fisk i stedet, og have alle haft et god dyk.

Uddrag af dagens fangst

Efter dykket på De Christian besluttede vi os for at sejle i land, da alle var godt møre efter den lange tur dagen før, og vi var i havn ca. 17:30.

Sebastian og Jeppe gik i gang med at rejse fiskene, mens resten af holdet bankede flasker og begyndte på madlavningen. Menuen stod som sædvanlig på nacos til forret og Oksekød som havde kørt på sous viden hele dagen. Denne gang tilsat en mellemret af supre lækre Slethvar filletter, som var renset og filleteret til perfektion (at det så tog så lang tid vi overvejede om Sebastian og Jeppe var ved at sætte fiskene sammen igen er en anden historie).

Efter den gode middag stod den på øl og løgnhistorier.

Søndag - Dag 2:

De fleste var oppe kl. 8, men effektiviteten var ikke ligefrem i højsæde fra morgenstunden, så vi var først klar til afgang omkring kl. 11. Lige inden afgang gik Steffens tørdragtslynlås desværre i stykker, hvorfor der udspillede sig en del panikagtige scener på havnen til stor underholdning for de lokale nordmænd. Det lykkede heldigvis at få lavet lynlåsen så den var tæt nok til at der kunne dykkes i dragten, og med lidt forsinkelse satte vi snuden mod dagens højdepunkt: Kjell (https://www.vragguiden.dk/wreck.asp?wreckid=4654)

Daniel ved kanonen på Kjell

Alle havde et super godt dyk på Kjell trods en usikker lynlås og en tørhandske som der gik hul på lige inden dykket. Sebastian fortsatte gårsdagens killingspree og stak 2 halvstore havtasker på vraget.

Film af Sebastian som stikker en havtaske på Kjell: https://youtu.be/jqzkWZiTfzI

Efter Kjell gik turen mod Savonmaa (https://www.vragguiden.dk/wreck.asp?wreckid=4427) også kaldet papirvraget. Det er egentlig et udmærket vrag, men når man kommer direkte fra Kjell er det nok mindre imponerende – men dykkes det skulle det. Sebastian havde endnu engang kniven fremme for at tage en havtaske. De øvrige dykkere holdte igen med at fange fisk, da Norge har lavet nogle ret strikse udførelsesregler for fisk, som ingen af os rigtig havde overblik over – og vi havde mere end rigelig fisk til at spise resten af turen i hytten. Vi fandt dog senere ud af, at Tregde Ferie, hvor vi boede, er registreret turistfiskeindustri, og man blot skulle udfylde en blanket med fangsten som Tregde Ferie herefter skulle registrere online. Denne registrering er med i prisen for opholdet ved Tregde Ferie – og med papirarbejdet i orden kan man udføre 18 kilo pr mand. Et god tip til kommende ture.

Selv om det kun var midt eftermiddag efter dykket på Savonmaa var de fleste i stemning til at sejle i havn og nyde det gode vejr – og evt. tage et dyk i havneområdet. Steffen og Meyer hoppede i havnen med de medbragte scootere for at tjekke forholdene ud, og kunne efter et kort dyk på 15 minutter meddele, at det var spild af tid – sigtbarheden i havnen er simpelthen for dårlig. Således oplyst knappede resten af holdet en kold øl op og var enige om at dykningen var overstået for den dag.

Aftensmaden var en gentagelse af dagen før med Slethvar, oksekød og denne gang tilsat dampet havtaske og risotto. Vi måtte med skam smide oksekød ud, da vi simpelthen ikke kunne spise det.

Mandag - Dag 3:

Vi lavede en tidsplan som sagde vi skulle køre fra Tregde kl. 14 med alt pakket for at nå færgen, så hvis der skulle dykkes skulle vi være noget mere effektive end dagen før. Vi skulle være ud af hytten kl. 11, men efter en snak med receptionen som bl.a. involverede et forsøg på bestikkelse med en kasse øl fik vi lov til at have hytten til kl. 14 så vi kunne komme i bad inden afgangen retur til Danmark.

Med sjælden set effektivitet var vi hurtigt afsted og dykkede både ”nato-kutteren + bonus-vrag” bagefter prammen Lekter. På Lekter så vi den største jomfruhummer flere af os nogensinde var set, så selv om det er strengt forbudt at fange hummere og jomfruhummere ifbm. dykning i Norge, så måtte vi lige låne den med op til en Photosession i båden, inden vi smed den tilbage i vandet. Vi havde hold 3 oppe af vandet fra dyk 2 klokken 11:25 – ca. samme tidspunkt som vi sejlede ud dagen før, så lidt effektive havde i været.

Tilbage i Tregde blev der taget bad, pakket trailer, båd osv. og vi endte med at være i rigtig god tid da vi kørte mod færgen, hvor vi traditionen tro hoppede ombord i buffeten.

Kl. 20:45 ramte vi Nørresundby alle sammen godt trætte, solbrændte og mætte på oplevelser.

Deltagere på turen: Peter Valler, Daniel Rømer, Steffen Frahm, Sebastian Løbner, Jeppe Nørgaard og Allan Meyer.