Pinsetur 2020

20200608 162244711 iOS

Dag 1

Efter en længe ventet udmelding fra vores statsminister og Formand i klubben kunne vi drage afsted med Lappedykkeren på Pinsetur til Anholt.

Vi var 7 mand stærk, der entrerede ombord torsdag eftermiddag med håb om, at vorherre ville vise sig fra den bedste side mht. vejret. Enhver tvivl blev gjort til skamme, da det viste sig at blive den bedste Pinse i lang tid med stille vand og høj sol.

 

Første stop på turen var Hals, hvor vi spiste boller i karry tilberedt efter alle kunstens regler i Lappens kabys. Efterfølgende blev jagten sat ind efter kaffe, da Bilka to go havde snydt os på dette punkt.

Dag 2
Fredag morgen, efter en super fin overfart, lå vi oven på vraget af en gammel fisketrawler på 215 bt. Med navnet Frits Busse eller videovraget, som nogle også kender det - vist nok fordi man var ved at filme bunden, da man fandt det. Vraget er efterhånden faldet meget sammen, men står stadig fint på bunden på 32 m. Der var super fin sigt på vraget og ingen strøm.

Efter endt 1. dyk sejlede vi videre til Krøjers Trawler, som er et tysk vagtskib, der ligger på 37 m. Vraget ligger på en skråning, så det optimale er at smide hunden (Bundloddet) i den lave ende. Dette lykkedes ikke helt, da loddet lå på 37 m. lidt væk fra vraget. Det lykkedes dog første hold at finde vraget, og vi havde et super fint dyk.

Ligesom det første vrag står det fint på bunden med en let hældning til bagbord. Der var masser af spændende ting at rode i. Efter endt dyk fandt vi ikke bundtovet, men måtte tage en fri opstigning og deko.

Dette var dog intet problem, da Mick lå med gummibåden i overfladen og ventede på os. Hunden blev smidt i igen på det rette sted, og efterfølgende dyk foregik uden problemer.

Da vejret var super fint, valgte vi at ligge Lappen ind i Pakhusbugten for at overnatte. Aftenen foregik med god mad og røverhistorier

Dag 3
Lørdag morgen startede ud med kold dukkert (for nogle) ? Derefter gik turen mod Senator Dienstel, som er et tysk vagtskib på 200 bt. sænket ved krigens afslutning i 1945. Vraget ligger på 38 m. vand. Efter afdøde vrag-Aages (dykkerlegende fra Anholt) udsagn skulle der stadig være spændende ting at finde. Sigten på vraget var ikke noget at prale af, og vi fandt ingen guld, men Dykker Jensen bjærgede en lampe i messing. Vi gennemførte 3 succesfulde dyk - nogle mere tørre end andre ?

Eftermiddagen foregik på Express Ocean på 23 m. Der ligger 2 vrag oven i hinanden, og den ene motor ses stadig. Flere store vragdele stikker op af sandet. Området er godt at gå på jagt i efter torsk og krabber. Der blev da også taget flere af slagsen, og ovenikøbet fandt Dennis et koøje, som han havde med op.

Alt i alt et rigtig godt 2. dyk med god tid og masser af sigt.

Igen blev kursen sat mod Pakhusbugten for at overnatte, og der blev tryllet i køkkenet med både pommes frites, bacon og hjemmelavede burgere.

Dag 4
Søndag morgen satte vi kursen mod M-403, som er en tysk minestryger sænket d. 19.04.1945 af allierede flyvere. Vraget ligger på styrbords side på 38 m. Efter gamle udsagn er vraget svært at komme ind i, men finder du hullet, finder du guldet. Engang fandt Skipperen på Dan Alf ind i vraget, men var nær aldrig kommet ud igen. Der er efterfølgende fundet en del porcelæn på vraget med indprentet hagekors.

Bundloddet blev kastet, og det viste sig at ligge helt perfekt lige oven på vraget ved siden af broen.

Efterhånden er vraget blevet meget tæret, så det var en smal sag at binde på, så Lappen kunne sejle hen og binde sig på bundtovet. Sigten på vraget var som altid god oppe på toppen, men når man bevæger sig ned mod bunden, bliver der meget mørkt, og sigten er ikke noget at skrive hjem om. Vi lod os glide ned af broen og fulgte vraget ud mod stævnen. Pludselig viftede Rasmus med lygten, og det viste sig, at han havde fundet en kanon, der sikkert havde været monteret på forskibet. Efter at have studeret stævnen vendte vi om og svømmede agter. Der blev hurtigt meget mørkt, så vi vendte om og studerede skibet, hvor vi var bundet på. Der er store huller, hvor man sikkert kan komme ind og studere skibet nærmere, hvis man har modet ?

Efter alle havde været i vandet sejlede vi videre til næste vrag. Meningen var, at vi ville dykke på U-251, men da den ligger meget tæt på M-403, hvor sigten ikke var særlig god, valgte vi at sejle hen til et vrag, der kaldes Sneglehusvraget, som ligger på 30 m. vand. Vraget er en damptrawler, der blev anvendt som tysk vagtskib, det er på ca. 200 bt. Sigten på vraget var super fin, og vi havde nogle rigtig gode dyk. Der blev bl.a. lokaliseret en lanterne, som desværre sad for godt fast, og Mick havde porcelæn med op i hans net.

Sidste aften tilbragte vi på Anholt, hvor nogle syntes, at det var på tide med et bad. Menuen stod på dansk bøf med bløde løg - og bacon, som var en fast ingrediens i næsten alt madlavning på turen ?

Dag 5
Sidste dag på turen startede kl. 06.00 med kurs mod Rota, som er et lille vrag, der ligger på vej hjem fra Anholt. Vejret viste sig igen fra den helt rigtige side, idet der var helt havblik og solskin allerede fra om morgenen. Efter vi havde indtaget dagens ration af æg og bacon, var vi ved at være klar til at dykke.

Dybden på vraget var kun 12 m., så vi forventede ikke, at der var ret meget tilbage. Det viste sig alligevel at være ret spændende. Da vi ramte bunden, kunne vi se stævnen, og vi bandt på et spil lige ved siden af. Man kunne følge spanterne rundt på hele vraget, og under vragdelene boede der nogle store torsk. 3 stk. måtte lade livet samt en krabbe og en stor sorthummer, som lige pludselig dukkede op (den skabte glæde i det lille hjem, da den kom på bordet). Dennis havde flere torsk med op til overfladen, så alt i alt et rigtig fint dyk på lavt vand midt mellem Anholt og Hals.

Resten af turen foregik for det meste oven på bakken af Lappedykkeren, hvor vi prøvede at udrydde de sidste øl, fik snakket om de fine dyk og fik alt for meget sol ? alt imens Lappen bare drønede derudad med kurs mod Aalborg.

Tak til alle for en super fin tur med rigtig mange hyggelige stunder og gode oplevelser – det kan varmt anbefales.

Ombord:                                            Vrag dykket på Pinsetur:
Dykker Jensen                                           Videovrag(Frits Busse)
Morten                                                        Krøjers Trawler
Dennis                                                        Senator Dienstel
Hugo                                                           Express Ocean
Mick                                                            M-403
Rasmus                                                      Sneglehusvraget
Torben (skribent)                       

Pinsetur med Lappen III

                Rota