Hermed en lidt forsinket turbeskrivelse fra turen til Tregde i bededagsferien, da nogen hænger lidt i bremsen, men jeg synes ikke i skulle snydes for den.

Efter nogle år i Kristiansand rykkede vi lidt nærmere Mandal til Tregde. Stedet er helt i top med udsigt ud over vandet, RIB og det lille hus med kompressoren. Desuden er der mange vrag indenfor 5 mils afstand og Kjell er nærmest husvrag.

kjell dragoner kanon tegde feriecenter nsk

Som altid kom den første dag lidt sent i gang, og der viste sig at være lidt buler på vandet. Første dyk blev på Kjell (NK02 / Dragoner) for lige at få set en kanon i den fine sigt. Desværre blev vi under andet dyk rykket af vraget til trods for at ankerkæden var viklet om en større bjælke, men der var også kommet lidt træk på. Næste dyk blev på Lekter ved Kleven, da vi så kunne gemme os lidt for vinden indenskærs. Vraget er måske ikke meget at skrive hjem om, men det var mit første besøg, så et Anders And vrag i fin sigt med store stimer af småfisk og lidt lastrum man kunne komme ind og kigge i på en 20-30m dybde passede mig fint.

Sous Viden var selvfølgelig med, og Steffen havde sørget for rigeligt rødt kød, så blandet med rockmusik, øl og røverhistorier kan sådan en aften jo ikke gå galt.

sous vide daniel sover

Dag to bød også på en del vind, så vi startede med at sejle op til hjuldamperen Bergen som forliste i 1871. Sigten var vel 10-20 m og den kæmpe store dampkedel kun ses på stort set hele dykket. Rundt om vraget var der også en del liv og lommerne blev fyldt med kammuslinger.

Andet dyk blev udvalgt mere eller mindre tilfældigt. Midt ude på sandbunden i en vig fandt vi på søkortet et skær der stak fra 30-40 op til 6 m. Det viste sig at vi havde ramt plet. Sigten var igen virkelig god, og på skæret var en tangskov hvor store sej huserede i en afstand, som havde de målt snorens længde på vores harpun. Der var vrimmel af liv helt ned til sandbunde,n hvor nettet blev fyldt med flere kammuslinger, og Bjarke stak en pighvar på størrelse med et lokumsbræt. Dagens sidste dyk blev et hurtig stop på vejen hjem, og min første kommentar var vist at det var noget lort. Da vi kom hjem og fik studeret søkortet, viste det sig også at stedet hedder Lortebukta…. Øv. Der var vist også noget med at vi fik gemt os, og nogen blev lidt tøsesur, men den må vi hellere lade ligge her :)

uv jagt pighvar kammusling

Sidste dag gik turen på helt fladt vand først ud til Kjell for at hente vores ankertov, der havde sat sig fast og derefter til Am-Mer-Mar. Vraget var et Liberty Dampskib på 10.000 tons fra New Orleans på 128,9 m, som gik på skærene og gik ned. Stævnen står flot, så man virkelig kan få fornemmelsen af skibets størrelse, mens resten er mere eller mindre nedbrudt med nogle imponerende spil, master og andre genstande rundt omkring på vraget. Sigten var igen helt i top, og det hvide grove sand gjorde at der var rigeligt lys. Vraget var fyldt med store sej der svømmede frit, og under pladerne gemte der sig nogle grove torsk. Til sidste på dykket fandt vi en stenbider der kæmpede med Daniel om at posere foran kameraet.

am.mer-mar ammermar stenbider

Tak for endnu en god tur. Skal vi snart af sted igen?

P.s. Kasper, det bliver dyrt i øl det her :)

P.p.s. Hvis nogen går rundt med nogle gode ideer til destinationer i fremtiden hører jeg gerne om det.

{jcomments on}