Vil du gerne i gang med at dykke, men ved ikke hvor du skal starte? Eller har du måske et dykkercertifikat du har taget på en ferie og vil gerne i gang med at dykke i Danmark? Her på siden finder du noget generel information omkring opstart med dykning, dykning i danske farvande, det at dykke i en klub og svar på andre af de spørgsmål vi ofte får

Er der forskel på et dykkercenter og en dykkerklub?

JA. Der er stor forskel. Aalborg-Nørresundby Sportsdykkerklub er en 100% frivillig forening. Der er ingen som skal tjene penge på aktiviteterne, hvilket betyder ture ofte er billigere end hvis du dykker med et dykkercenter og du har større indflydelse på hvor turene skal gå hen.

Men det betyder også, at aktive medlemmer forventes at hjælpe med det arbejde som er nødvendigt for at klubben kan fungere. Dette kan være at deltage i et udvalg og hjælpe med at holde både og materiel vedlige, deltage på arbejdsdage hvor klubhuset bliver gået efter eller fx tage en barvagt et af de Skråen- arrangementer som vi hvert år deltager i for at få lidt penge i klubkassen.

Jeg har aldrig dykket før - hvordan kommer jeg igang?

ANSK har løbende en uddannelsespakke, hvor vi tilbyder OWD-certifikat, AOWD-Certifikat og medlemsskab af klubben til en særdeles fordelagtig pris. Vi er en klub af frivillige kræfter så vi kører typisk ikke mere end 1 måske 2 hold igennem om året og vi starter ikke hold op før der lille gruppe som er interesseret. Det er billigt, men det kræver også lidt tålmodighed. Du kan læse mere om vores uddannelseshold og hvad de forskellige certifikater giver adgang til under uddannelse her på siden.

Hvis du gerne hurtigt vil igang, så tag fat i en af de lokale dykkercentre. Der er aktuelt 3 i Aalborg / Nørresundby: Carlsens Dykkercenter, Aalborg Dykkerskole,  ProDive

Uddannelsespakken i ANSK udbyddes i samarbejde med ProDive som står for OWD-delen, mens ANSKs egne instruktører står for AOWD-delen

Hvor lang tid tager det? OWD tager typisk 2-5 uger og består af 2 dage med teori og 4-5 dage med øveler i svømmehal eller åbent vand. AOWD-overbygningen tager typisk 2-3 dage ekstra.

Skal jeg have mit eget udstyr?

Det forventes at medlemmer på sigt har deres eget udstyr svarende til den type dykning man ønsker at foretage.

Klubben har en smule udstyr som efter aftale kan udlånes til nye medlemmer - klubbens medlemmer er også altid flinke til at hjælpe med at låne udstyr ud, hvis man lige mangler et eller andet og er også flinke til at hjælpe med tips og tricks mht. til udstyrsvalg. ANSK har kun ganske få dragter liggende, så har man ikke en våddragt eller en tørdragt, så er der lavet en aftale med ProDive om, at man som ANSK medlem kan leje en dragt af ProDive til en klubpris på 185 kroner.

Leje af udstyr er inkluderet i uddannelsespakken.

Skal jeg have en tørdragt?

De fleste (men ikke alle) dykkere foretrækker på sigt, at bruge tørdragt. Det er de færreste som synes det er sjovt at dykke om vinteren i en våddragt, og generelt er det nemmere at holde varmen i en tørdragt hvis man fx er på RIB-ture med mange timer i eller på vandet.

Det er helt fint at starte i en våddragt. Man kan idag få en fin kvalitet til få penge, og våddragter er generelt meget billigere end tørdragter og også lidt nemmere at bruge i starten. I takt med man blive bedre til at dykke kommer man automatisk til også at bruge mindre energi i vandet, og får derfor sværre ved at holde varmen.

Trilaminat eller Neopren-tørdragt?
Som med så meget andet udstyr inden for dykning er det spørgsmål på grænsen til at være et religions-spørgsmål. Der er fordele og ulemper ved begge typer, som vi ikke vil redegøre for her, men i stedet opfordre til man spørger på en klubaften, da folk elsker at snakke grej.

Vi kan blot konstaterer, at langt størstedelen af vores medlemmer bruger Trilaminat-tørdragter som udemærker sig ved at holde lidt bedre på varmen på dybere dyk end tilfældet er med Neopren og det hænger jo uløseligt sammen med hvilken bredegrad Danmark ligger på.

Er der overhovedet noget at se på når man dykker i Danmark, og dykker ANSK kun i Danmark?

Du kommer nok ikke til at være omgivet at havskilpader i 30 meter sigt, men det betyder ikke, at det er kedeligt at dykke i Danmark. Der er masser af spændende vrag i dansk farvand, som vi dykker på på RIB-ture eller kutterture, men der er også masser af andre muligheder.

Ud over RIB- og kutterture dykker vi en del stranddyk også. Dette kan være i en af de lokale kridtgrave som er rigtig gode til træning eller hvis man vil teste noget nyt udstyr eller et fyraftensdyk i Limfjorden. De færreste er klar over det, men der er rigtig mange hummere i fjorden, og man kan på en klubaften hoppe i 20 meter fra klubhuset og have en god chance for at få en fin sorthummer med hjem til aftensmaden, som ville koste flere hundrede kroner nede ved fiskehandleren.

Af andre spændende destinationer kan nævnes fiskekutteren Håkon, som ligger på ca. 15 meter vand i Mariager Fjord eller bobbelkorellerne syd for Ertholmene som er en helt unik naturoplevelse. Vi kører også en gang imellem til Lillebælt som byder på rigtig spændende dykning eller måske til Djursland, hvor der er god mulighed for at fange en fisk eller 2. Der er masser af spændende dykning i Danmark.

Udover at dykke i Danmark laver klubben typisk 2-3 ture til Norge hvert år, hvor der er fantastisk dykning på vrag eller naturdyk. Klubben har også tidligere lavet ture til både Egypten, Filippinerne og Malta.

Det er kun fantasien som sætter grænserne.